Gebruik

Het basis kookboek

 

De Thermomix komt met een handig kookboek vol lekkere gerechten. Nu denk je vast; ‘Kan ik dan alleen gerechten uit het kookboek maken?’ nope! Je favoriete gerecht kun je omzetten in een Thermokookrevolutie thermomix ideeen receptensleutelmix recept. Hoe?

Allereerst door gerechten uit het Basis Kookboek te proberen zoals bijvoorbeeld de groente bouillon pasta, soepen en risotto. Gewoon alledaagse gerechten die je snel en makkelijk kunt bereiden. Je ontwikkeld hierdoor handigheid in het gebruik van de Thermomix. Probeer ook wat gerechten waarbij je met de Varoma kookt om de stoomfunctie van de Thermomix onder de knie te krijgen. Het Basis Kookboek wordt geleverd in boek formaat maar ook als chip. Deze chip bevat alle recepten van het Basis Kookboek en laat de ingrediënten en instructies zien op het display van de Thermomix. In de instructie video van de Thermomix legt Christa uit hoe dit werkt.

De volgende stap is om je eigen gerechten in de Thermomix te bereiden. Bedenk welk gerecht je wilt maken en kijk in je kookboek of bij de recepten op kookrevolutie.nl om te lezen of er een vergelijkbaar recept is en hoe je dat bereidt in de Thermomix. Gebruik dat recept als uitgangspunt.

Lees je eigen recept eerst goed door want soms vraagt een gerecht aan het einde om geraspte kaas, die kun je dan het beste als eerste maken in je Thermomix en houd je even apart. Vervolgens hak je eerst de ingrediënten die je fijn gehakt wilt hebben zoals ui en knoflook. Voeg daarna de ingrediënten toe die je grof wilt houden. Gewoon even experimenteren en met de Thermomix kan het bijna niet fout gaan. Tadaa! Je hebt je favoriete gerecht in no-time op tafel, sneller en makkelijker dan ooit tevoren.

Nog meer handige tips

 

 • Bekijk de instructie video van de Thermomix. Hierdoor krijg je een goed beeld over hoe je de Thermomix in elkaar zet en welke onderdelen de Thermomix heeft. kookrevolutie thermomix bestellen nederland 19
 • Kijk op pagina 32-36 van je Basis Kookboek voor tabellen met kooktijden, hakfuncties etc. Let op dat je de mengbeker niet te vol doet anders kan hij overlopen.
 • Kijk op pagina 36 van je Basis Kookboek voor de stoomtijden van gerechten. Hoe langer je stoomt, hoe meer vocht je in de mengbeker nodig hebt. Witte rijst stoom je 17-20 minuten met 1000 gram water, bruine rijst heeft meer tijd nodig en stoom je 35 minuten met 1200 gram water.
 • Koken; het uitgangspunt is altijd 250 gram water voor 15 minuten koken dus voor 30 minuten koken gebruik je 500 gram water.
 • Wanneer je stoomt in de Varoma (bijvoorbeeld groente en vis) kun je in de mengbeker iets anders bereiden zoals tomaten saus of kokosnoot melk met rijst in het kookmandje. Bedenk voordat je
  begint hoe je de Thermomix optimaal kunt gebruiken zodat je geen pan nodig hebt. De stoom is geurloos dus wanneer je soep kookt in de mengbeker kun je iets zoets stomen in de Varoma.
 • Stoom je iets in de Varoma maar wil je niet dat het vocht in de mengbeker druipt? Leg dan een stukje bakpapier in je Varoma, let wel op dat je niet alle gaatjes bedekt anders komt er geen stoom in je Varoma.
 • Maak de groente bouillon pasta en bewaar deze in een lucht dichte pot in de koelkast of vries hem in. Je kunt allerlei soorten groenten gebruiken voor de bouillon dus als je wat restjes in je koelkast hebt, gewoon erbij doen. Invriezen doe je het makkelijkste door de pasta in een ijsblokjes vorm te gieten. Dan hoef je voor gebruik maar 1 of 2 bevroren blokjes te ontdooien. Als je de pasta in de koelkkookrevolutie thermomix kopen chipast bewaard (6 maanden houdbaar) kun je steeds 1 of 2 eetlepels toevoegen aan je favoriete gerecht. Nooit meer gekochte bouillonblokjes nodig en je gerecht wordt er smakelijker van.
 • Met gebruik van de vlinder (opkloppen) in de mengbeker mag je niet hoger gaan dan snelheid 4. Het zou kunnen gebeuren dat de vlinder eraf ‘fladdert’ en het mes eet haar dan op. Niet leuk!
 • Wanneer je iets hakt ga niet sneller dan snelheid 5 voor 3 seconden want anders heb je puree. Helemaal veilig is snelheid 4 en even meekijken door het gat van de maatbeker. Liever even kort,
  kijken en nog een keer hakken, dan te lang en soep als resultaat.
 • Wil je een gerecht minder vochtig? Vervang tijdens het koken dan het maakbekertje door het kookmandje. Zet het kookmandje op de deksel zodat de stoom kan ontsnappen. Je kunt ook 20% minder vocht toevoegen dan het recept aangeeft. Houd het gerecht tijdens het koken dan wel in de gaten en voeg vocht toe als dat nodig is.